Ako vas u kući muči neugodan miris, koji može nastati od prženja, duhana ili nekog drugog neugodnog mirisa, donosimo vam rješenje za spašavanje.

Naime, u borbi s neugodnim mirisima pomoći će vam začin koji sigurno imate u kući, a to je cimet.

Ako želite ispuniti stan finim mirisom, koristite jednostavan trik koji savršeno radi.

Stavite spužvu s vodom na prsten, a zatim dodajte jednu ili dvije štapiće s cimetom i lagano kuhajte.

Divan, prepoznatljiv miris cimeta ispunit će svaku sobu.

Cimet je bio poznat još iz davnina. Uvezena je u Egipat još 2000. godine prije Krista, ali oni koji su izvijestili da je došla iz Kine, zbunili su je s cimetom cassia, srodnom vrstom. Cimet je bio tako visoko cijenjen među starim narodima da se smatrao darom za monarhe, pa čak i za božanstvo; fini natpis bilježi dar cimeta i kasije hramu Apolona u Miletu. Njezin je izvor stoljećima čuvao tajanstvenost u mediteranskom svijetu od strane onih u trgovini začinima kako bi zaštitili svoj monopol kao dobavljače. Cinnamomum verum, koji se prevodi kao ‘pravi cimet’, porijeklom je iz Indije, Šri Lanke, Bangladeša i Mjanmara. Cinnamomum cassia (cassia) je porijeklom iz Kine.

Srodne vrste, sve ubrane i prodane u modernom dobu kao cimet, porijeklom su iz Vijetnama, Indonezije i drugih zemalja jugoistočne Azije s toplom klimom.

Prva grčka referenca na kasiju nalazi se u pjesmi Sapfo u sedmom stoljeću prije Krista. Prema Herodotu, cimet i kasija rasli su u Arabiji, zajedno s tamjanom, smirnom i labdanumom, a čuvali su ih krilati zmije.

U starom Egiptu, cimet je korišten za balzamiranje mumija. Od helenističkih vremena nadalje, drevni egipatski recepti za kyphi, aromatično sredstvo za spaljivanje, uključivali su cimet i kasiju. Darovi helenističkih vladara hramovima ponekad su uključivali i kasiju i cimet.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here