Malo je reći da je povoljna cijena, ali ipak nije sve u potpunosti bez obaveza.

Mada skoro nemoguće zvuči, u gradiću koji se zove Sambuka di Sicilia, kuća ili stan može se kupiti po cijeni od samo jednog eura, što je oko 118 dinara. Naime, ove kuće i stanovi prodaju se po tako niskoj cijeni iz razloga što ova prilično um rtvljena ruralna zajednica nastoji ponovo zaživjeti.

Navodi se da taj cilj žele ispuniti tako što će privući mlade porodice koje neće ostati imune na činjenicu da mogu imati kuću ili stan umjesto jedne popijene kafe. Iako ovo nije prvi grad koji ima takvu ponudu, lideri grada žele da sve zainteresovane podstaknu da odmah odrade kupovinu.

-Za razliku od ostalih gradova koji su iz nekih propagandističkih razloga povukli ovakve poteze, sve kuće koje su stavljene na prodaju, posjeduej grad. Možete odmah dobiti kuću ako je želite, izjavio je Đuzepe Ćaćopo – zamjenik gradonačelnika.

Ali, nije sve u potpunosti bez obaveza. Svi koji žele u ovaj grad da se presele na nadmorskoj visini od 312 metara, morati će se obavezati da će obnoviti kuću u sljedeće tri godine i to veličine 40-150 kvadratnih metara, po cijeni koja se od 15 hiljada eura kreće. Iako za jednu kuću plaćate jedan euro, morati će za zalog dati 5 hiljada eura, koji će im se vratiti kad se obnovi kuća.

Želja im je da se njihovo nasljeđe zaštiti. Naime, grad je smješten u Agrigento provinciji. Stari Grci su ga osnovali, a poslije su ga pretvorili Saraceni u trgovački grad. Sambuka je unazad dvije godine bila nominovana za najljepši grad u Italiji.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here