Otac likvidiranog mladića Davida Dragičevića je Davor Dragičević. Otac već godinu daa pokušava da razotkrije likvidatore njegovoga sina ali mu nije uspjelo te je nedavno morao da pobjegne iz Bosne kako ga vlasti RS-a ne bi privele u zatvor. Mnogi sumnjaju da se Davor sakrio u Austriji a sada je odlučio ponovo da se oglasi.

Davor inače Milorada Dodika smatra najodgovornijim za likvidaciju njegovoga sina.

U maju 2011. Dodik je planirao održati referendum koji će se održati u junu i koji bi on razmislio o odbacivanju bosanskih državnih institucija, uključujući i sud za ratne zločine. Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko upozorio je da bi referendum mogao potencijalno ugroziti Dejtonski sporazum. Međutim, ubrzo nakon povećanja tenzija u odnosu na predloženi referendum, Republika Srpska je odlučila da otkaže referendum, nakon što je Dama Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU, pružila uvjeravanja Dodiku u Banja Luci da će EU ispitati žalbe RS ima zloupotrebe u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine i preporučuje promjene.

Dodik je 25. listopada 2011. govorio na temu “Američka vanjskopolitička priča o uspjehu: Dejtonski sporazum, Republika Srpska i evropska integracija Bosne” na Kolumbijskom univerzitetu. Ovaj događaj prosvjedovale su brojne organizacije, uključujući Kongres sjevernoameričkih boemija, Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu, Kanadski institut za istraživanje genocida, Institut za bosansko-američki genocid i obrazovni centar, te Međunarodni Centar za tranzicijsku pravdu. Protesti su se desili i dok je govor bio u toku.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here