U pitanju je jedan od najboljih evropskih diskontera sa svježim asortimanom kao što se nalazi u supermarketima.

Da građani gledaju i u bogatim i razvijenim dijelovima Evrope kako da im potrošačka korpa bude što jeftinija, svjedoči i primjer opustošene radnje ruskog Mere diskonta koji se nalazi u njemačkom Lajpcigu.

Naime, Nijemci su zbog iznimno niskih cijena doslovno poharali diskont u Lajpcigu koji je morao svoja vrata zatvoriti privremeno zbog rasprodatih zaliha, ni sedmicu dana nakon što je otvoren. Nažalost, Rusi za ulazak na tržište našeg regiona nisu zainteresovani, ali drugi diskonter dolazi kod naših susjeda Hrvata, italijanski Eurospin.

-U pitanju je jedan od najboljih evropskih diskontera čiji je asortiman svjež kao u supermarketu, a u ponudi su mu proizvodi no name italijanskih brendova i privatnih robnih marki. Ne vjerujem da će ovaj diskont druge trgovce ugroziti, možda samo preprađivače i proizvođače – kažu stručnjaci.

Uprkos tome što njihovi objekti imaju niske diskontne cijene, Eurospin ostale trgovce neće natjerati na to da spuste cijene kao što je to primjerice napravio Lidl u Srbiji, a koji je preuzeo pet posto maloprodajnog tržišta u samo dva mjeseca – smatra nekadašnji direktor Konzuma i konsultant za trgovinu Drago Munjiza. Razlika između supermarketa i diskontera inače je u tome što ovi drugi imaju najviše 800 artikala u svojim centrima i minimum zaposlenih.

S druge strane, u supermarketima može da se nađe i preko 6 hiljada artikala. Eurospin kompanija koja je u Italiji najveći diskontni lanac, ima preko 900 prodajnih objekata, a i do 30 posto su niže cijene u njima u odnsou na druge konkurentske trgovinske lance.

Pri ulasku na tržitše zemalaj s kojima su odlučili proširiti svoje poslovanje, otvaraju veliki distributivni centar i najmanje 15 prodajnih objekata.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here