Nena Hava Čebić koja ima 79 godina i koja dolazi iz sela Crnjeva kod Zavidovića, Bosna i Hercegovina, je vjerojatno jedina osoba na cijeloj planeti koja koristi svoj jezik da bi liječila bolest i oboljenja drugih, ali samo kad su bolesti očiju u pitanju.

O njoj se pojavila priča prije nekoliko godina i o njenim alternativnim metodama liječenja, i ta je priča tada podigla veliku prašinu u regiji, a novinari su ovih dana opet posjetili nenu Havu, da vide kako je, šta radi i da li će možda ostati neko iza nje ko će nastaviti sve ono što ona radi sada.

Samo podsjećanja radi, nena Hava uz pomoću svoga jezika iz očiju pacijenata vadi piljevinu, male komade ugljena i stakla, a sama je rekla da je još prije 40 godina naučila ovu tehniku od jedne starije žene iz sela koja više nije među živima, a kako je počela to da radi kao pacijenti joj dolaze mnogi ljudi iz BiH ali i iz regije.

Sam tretman ne traje dugo i nena Hava kaže da joj za oba oka treba negdje oko minute, te da prije nego li počne vaditi prašinu i staklo iz oka, prvo usta pere sa alkoholom, zatim sa maramicom podigne kapak pacijenta i zatim jezikom traži ono što pravi problem pacijentu. Dodala je da je za sve ove godine imala zaista mnogo pacijenata sa različitim problemima, te da je imala neke slučajeve u kojima je pomogla ljudima kojima moderna medicina nije mogla pomoći.

Loading..

Pa se tako sjeća slučaja u kojem joj je jedan čovjek došao sa komadom čelika u oku i da mu doktori nisu mogli pomoći, te kada je došao kod nje oko je bilo već dobro zagnojeno i masno. Prvo mu je, kako je ispričala, očistila oko od prljavštine, a onda mu je sa jezikom uspjela izvaditi taj komad čelika za samo 30 sekundi što pravi doktori nisu uspijevali mjesecima.

Nena se sjeća da je bilo situacija kada su joj pacijente bukvalno  donosili, da bi nakon njenoga tretmana isti ti pacijenti napustili njenu kuću na svojim nogama.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here