Historičar Goran Šarić na društvenim mrežama napisao je status koji je iniciran napadom na srpske vaterpoliste u Splitu, koji je poručio hrvatskoj naciji da su upravo Srbi ti koji su Dalmaciju oslobodili dva puta.

Objavu prenosimo u cjelosti.

-Ruske novine “Izvjestija” objavile su u novembru 1917. godine senzacionalan članak, sadržaj tajnog Londonskog ugovora koji je potpisan između Italije i Antante (Francuska, Rusija i Velika Britanija) 25. aprila 1915. godine. Italiji je skoro cijela istočna obala  Jadrana obećana u zamjenu za napuštanje tabora Centralnih sila. Srbija je trebala ostatak dalmatinske obale da dobije, BiH i Slavoniju, a za kraj rata ostavljena je odluka o tome hoće li Mađarskoj pripasti Hrvatska ili će u neku smanjenu Austro-Ugarsku ući.

Ali, taj ugovor srpskim vojnicima nije mnogo značio, cijelu su Dalmaciju oslobodili i došli sve do Rijeke gdje je postala dramatična situacija 1918. godine.

Prvo je italijanska ratna flota uplovila u riječku luku na čelu s brodom Emanuele Filiberto, a potom je i pukovnik Maksimović ušao u grad sa 700 srpskih vojnika. Poslije toga dolaze i Francuzi, Britanci i Amerikanci, pa se odjednom čak pet savezničkih vojski našlo u Rijeci.

Traženo je od pukovnika Maksimovića da se 20 kilometara povuče, ali su srpski vojnici samo most prešli, ostali u istočnom dijelu grada i sačuvali ga na taj način od pada u italijanske ruke. Srbija nije dopustila podjelu Hrvatske.

Jedna od najžešćih bitaka vodila se 1945. na samom kraju Drugog svjetskog rata, između Nijemaca i Italijana sa partizanima – tad se vodila bitka za Rijeku. Na brežuljcima i dobro utvrđena, Rijeka je skoro bila neosvojiva. Preko 6 hiljada ljudi stradalo je u kr vavom sukobu 4. armije čiju su okosnicu srpski partizani činili. Četvrta armija je cijelu Istru oslobodila, sve do Trsta. Komandant 4. armije Petar Drapšin oduzeo je sebi život zbog velikog gubitka svojih vojnika.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here