Polako ulazimo u doba godine, kada je za očekivati i prvi snijeg.

U Austriji je jutros pao snijeg.

Prvi ove godine koji je bio mimo planinskih lanaca. Tako su na društvenoj mreži Facebook objavljene brojne fotografije i videozapisi na kojima je snijeg uvelike začepio ceste, i jednostavno, sav saobraćaj je u totalnom kolapsu.

Meteorolozi su za danas najavili snijeg i u našoj zemlji, misli se na Bosnu i Hercegovinu, ali i cijeli Balkanski dio koji je bliži planinskim predjelima. Tako je jučer isto Mostar pogodilo grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom. Na cijelom području Mostara od jutarnjih sati padaju jake kiše i pljuskovi s grmljavinom, a poslijepodne jaka grmljavina.Uz staru gradsku jezgru, koja je prilično neprohodna, poplavljene su brojne ulice u Mostaru, a kiša je stvorila znatne probleme pješacima i vozačima, a promet se prilično usporio.

Međutim, iz vatrogasne jedinice Mostar rekli su da su imali samo jednu intervenciju do 14 sati. Meteorološka stanica Bijeli Brijeg rekla je da je količina oborina od 7 do 13 sati iznosila 28 litara po četvornom metru. Slično vrijeme u tom dijelu Bosne i Hercegovine očekuje se i u prvim danima iduće radne sedmice.

Meteorolozi su za danas i sutra najavili snijeg i u BiH. Republička meteorološka i hidrološka služba izdala je danas narančasto upozorenje za Hercegovinu zbog obilnih kiša. U regiji Trebinja očekuje se od 40 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno uz granicu s Crnom Gorom do 100 litara.

U Srbiji se u narednim danima očekuje oblačno vrijeme do 20 stupnjeva (17. novembra), uz sunčane intervale i kišu u drugoj polovici mjeseca, kada će se temperature znatno spustiti.

Izvor: Novadanas

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here