Poznata Američka pjevačica Areta Franklin areta preminula je u 76. godini od ra ka gušterače, bolesti koja je mnogim liječnicima još uvijek nepoznata, iako mnogo napredna medicina, još uvijek velika tajna, a tretmani koji postoje često ne daju rezultate.

Samo 20 posto pacijenata kojima je dijagnosticiran r ak gušterače uspije preživjeti godinu dana od trenutka dijagnoze. Iako su drugi karcinomi sve izlječljiviji, karcinom gušterače se povećava u pogledu stope smrtnosti. Nakon toga našao se na zloglasnom trećem mjestu i uskoro će izbiti drugo, ostavljajući iza sebe rak pluća.

Činjenica da je Aretha bila Afroamerikanka znači da je bila u malo većem riziku za bilo koji oblik ra ka gušterače, koji je također povezan s pretilošću, pušenjem, dijabetesom, ali i dobi.

Postoje dvije vrste ra ka gušterače: adenokarcinom i neuroendokrini koji čine samo 5 posto svih slučajeva karcinoma gušterače. Teško ih je predvidjeti, zbog čega su vrlo smrtonosni, jer su otkriveni kasno.

” Gušterača je duboko u tijelu, pa se simptomi pokazuju vrlo kasno. Nema mamograma za njega i ne možete ga osjetiti dok se tuširate na primjer. Duboko je u tijelu i često su simptomi izostali ”, rekao je dr. Eric Collison.

Trebate obratiti pažnju na sljedeće jasne simptome:

Iznenadni početak dijabetesa, bez objektivnih razloga – “Kad se dijabetes pojavi kod ljudi koji nisu rizični (bez obiteljske anamneze, zdravo jedu, mršavi su) ili kod onih koji imaju dijabetes, ali dobro su kontrolirani i odjednom imaju problema s kontrolom, trebali bi sumnjaju da gušterača možda ne radi dobro “, kaže dr. Li.

Bol u trbuhu – “Gušterača je blizu snopa krvnih žila i živaca koji se naziva celijakijski pleksus, a rak može izazvati iritaciju živaca i bol”, kaže dr. Li, napominjući da bol najčešće uključuje trbuh. “Bol se javlja u dubini gornjeg dijela trbuha, često se širi po dužini s boka na leđa.

Neočekivano mršavljenje i promjena prehrambenih navika – Gubitak apetita i osjećaj punog želuca nakon što pojedete vrlo malo također može biti jedan od simptoma karcinoma gušterače.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here