Kada su se 2008. godine proširile vijesti o dvogodišnjem dječaku koji puši čak 40 cigareta dnevno, čitav svijet je ostao bez riječi.

 


U siromašnim zemljama, nažalost, česti su slučajevi djece pušača. Ovaj dječak Aldi Rizal, imao je samo dvije godine kad je pušio 40 cigareta dnevno. On živi u jednom siromašnom indonezijskom selu i tamo ima puno djece sa istim ili sličnim problemom. Toliko se navikao na cigare da je kasnije dobijao napade histerije kada mu je ne daju.

Konstantno je nabavljao cigarete, umjesto da odustane. Na svu sreću intervenisala je indonezijska vlada koja je dječaka odvela u centar za rehabilitaciju i uspješno se riješio tog poroka. A nakon deset godina koje je proveo u domu, dječak izgleda baš ovako:

“Kao što možete vidjeti, ovaj je dječak vrlo debeo i ima veću težinu nego što bi trebalo imati u tim godinama. Konkrtno, on je zamjenu za cigarete zamijenio ovisnošću o hrani. Njegova majka kaže da više ne puši, pa čak i da odbija ako mu je neko ponudi.”

Liječnik koji ga je liječio se zove Kaku Setoa, a majka dječaka je neizmjerno zahvalna. Sada imaju probleme s njegovom težinom, jer ako nastavi ovako dobit će brojne zdravstvene probleme a vrlo je mlad. Liječnici kažu da je pušenje imali nepovratan uticaj na njegovo zdravlje i tijelo.
Na žalost, ono što je nezgodno je to što je postalo toliki ovisnik o cigaretama u svojoj mladosti.

Svi znamo koliko je konzumiranje cigareta štetno po vaše zdravlje, zato bi bilo dobro da ih svi izbjegavamo, upravo zbog našeg zdravlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here