Svima je poznata činjenica da proizvode poput mliječnih namirnica, jaja ne smijemo zamrzavati, jer imaju veliki postotak vode, stručnjaci otkrivaju još nekoliko njih koje nikako ne biste trebali zamrzavati.

Već odmrznuta hrana
Zamrzvanje odmrznutih namirnica opasno je za zdravlje, jer se u tom slučaju razvijaju štetne bakterije. Ali i za taj problem imamo rješenje. Prije zamrzavanja hranu rasporedite u manje količine, odnosno u one količine koje su vam potrebne za jedan ili dva tanjira.
Ako ste idalje zamrznuli previše, ponovo skuhajte ono što vam je ostalo u tom slučaju možete ponovo zamrznuti hranu.

Skuhana tjestenina
Kuhana tjestenina može stajati nekoliko dana u frižideru, ali ako odlučite da je zamrznete, morate imati na umu da će se prilikom odmrzavanja tjestenina raspasti, promijeniti ukus i tekstura će postati kao kaša.

Umaci
Umake treba pojesti odmah isti dan, zbog toga što se putem zamrzavanja razdvoje sastojci. Stručnjaci upozoravaju i da posebnu pažnju treba obratiti na umake koji sadrže bilo koju vrstu brašna jer je njihovo odvajanje još intenzivnije.

Kečap
Ako flaša kečapa već dugo stoji otvorena, najbolje je da je bacite jer pri odmrzavanju postaje vodenasta.

Prezle
Prilikom zamrzavanja prezle pokupe vodu, zato kad ih poželite odmrznuti postanu mekane, promijene ukus i postanu vlažne.

Pržena hrana
Ne preporučuje se zamrzavanje pržene hrane jer će tokom odmrzavanja pustiti vlagu zbog koje će hrana postati kašasta, a razlog su upravo prezle koje se stavljaju prilikom prženja na ulju.

Svježe biljke i avokado
I biljke i avokado postaće kašasti, a zamrznuto zeleno bilje promijeniće boju u smeđu.

Konzerve
Pri zamrzavanju konzervisane hrane postoji mogućnost eksplozije. Prednost hrane u konzervi upravo je ta da može dugo stojati u frižideru pa je nema ni potrebe zamrzavati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here