Španac Markos Rodrigez Pantoja 1965. godine nađen je u pećini gdje je punih 12 godina živio sa čoporom vukova. Njegov život u divljini počeo je kada je bio jako mali, poslije smrti njegove majke.Otac ga je prodao jednom farmeru koji je živio u planinama Sjera Morena. Farmer je, nedugo zatim, umro, pa se Markos, kako kaže, povukao u divljinu. Kaže da je tada imao oko 6 ili 7 godina.

Pripadnici španske Civilne garde su ga pronašli kada je imao 19 godina i zatim ga ponovo vratili među ljude. I tada se sve jako promijenilo.O njegovom životu, od tada pa do danas, nastale su brojne knjige, filmovi, te antropološke studije i jedan kratak dokumentarac koji je snimio britanski BBC.

Loading..

Markos danas ima 72 godine i živi u jednom malom selu Rantem, smještenom u oblasti Orense u Galiciji. Ali uprkos tome što više od 50 godina živi među ljudima, često priznaje da su mu posljednja sjećanja na srećan život vezana upravo za vukove.

“Mislim da mi se smiju zato što se ja ne razumijem u politiku ili fudbal”, kaže on. Iako osjeća da nikada nije bio sposoban da se potpuno prilagodi na život među ljudima, njegove komšija ga prihvataju kao svog.Budući da je odrastao razočaran u način na koji ljudi žive, Markos priznaje da je pokušavao da se vrati u planine, “ali ga vukovi više ne prepoznaju kao jednog od njih”.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here