Mnogo se pisalo proteklih dana o Edinu Gačiću koji je proteklih sedam dana bio strah i trepet u Bosni. Policija ga je tražila osam dana da bi ga u okolini Hadžića napokon uspjeli locirati.

Naime, Gačić je likvidiran prije nekoliko dana na lokalitetu Lepenice. Mi vam donosimo snimke koji će vas zgroziti a sa lokaliteta. Naime, policija je tražila da se Gačić preda ali je on to odbio i onda je počela razmjena vatre.

O psihologiji:

Drevne civilizacije Egipta, Grčke, Kine, Indije i Persije sve su se uključile u filozofsko proučavanje psihologije. Istoričari napominju da su se grčki filozofi, uključujući Thales, Platon i Aristotel (posebno u njegovoj De Anima raspravi), bavili radom uma. Još u 4. stoljeću prije Krista, grčki liječnik Hipokrat je teoretizirao da mentalni poremećaji imaju fizičke, a ne natprirodne uzroke.

U Kini, psihološko razumijevanje je izraslo iz filozofskih djela Laozija i Konfucija, a kasnije i iz doktrina budizma. Ovaj skup znanja uključuje uvid u introspekciju i posmatranje, kao i tehnike za fokusirano razmišljanje i djelovanje. Ona oblikuje univerzum kao podjelu i interakciju između fizičke stvarnosti i mentalne stvarnosti, s naglaskom na pročišćavanje uma kako bi se povećala vrlina i moć.

Drevni tekst poznat kao Klasik interne medicine Žutog cara identifikuje mozak kao povezanost mudrosti i senzacije, uključujući teorije ličnosti zasnovane na jin-jang ravnoteži, i analizira mentalni poremećaj u smislu fiziološke i socijalne neravnoteže. Kineska stipendija se fokusirala na mozak napredan u dinastiji Qing radom zapadno obrazovanog Fang Yizhi (1611-1671), Liu Zhi (1660-1730) i Wang Qingren (1768-1831). Wang Qingren je naglasio važnost mozga kao središta nervnog sistema, povezanog s mentalnim poremećajima s moždanim bolestima, istraživao je uzrok snova i nesanice, te napredovao u teoriji hemisferične lateralizacije u funkciji mozga.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here