Mihailo Miša Janketić, poznati srpski i jugoslovenski glumac preminuo je danas u svojoj 80. godini u Beogradu. Bio je glumac koji je ostavio najveći trag u pozorištu, ali će nezaboravnima ostati i mnoge njegove uloge koje je napravio na filmu i na televiziji.

Dobitnik je i svih većih glumačkih nagrada poput Dobričinog prestenam sterjine nagrade, zatim Oktobarske nagrade i nagrade Pavle Vujisić za životno djelo. Svoju prvu pozorišnu predstavu je odigrao davne 1961. godine, a posljednju je odigrao 2018. godine.

 

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

 

Na filmu je surađivao sa mnogim poznatim imenima iz režije i iz svijeta glume. U filmografiju Miše Janketića ulaze ostvarenja ”San” Puriše Đorđevića, ”Kako su se voleli Romeo i Julija?” Jovana Živanovića, ”Opatica i komesar ”Gojka Šipovca, ”Horoskop” Bore Draškovića, ”Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda” Žike Mitrovića, ”Devojka sa Kosmaja” Dragovana Jovanovića, ”Svadba” Radomira Šaranovića, ”Zimovanje u Jakobsfeldu” Branka Bauera, ”Svetozar Marković” Eduarda Galića, ”Kako sam sistematski uništen od idiota” Slobodana Šijana, ”Početni udarac” Darka Bajića, ”Seks – partijski neprijatelj br.1.” Dušana Saboa, ”Peti leptir” Milorada Milinkovića…

Loading..

Igrao je u tv dramama i u serijama: Dimitrije Tucović, Otpisani, Salaš u Malom Ritu, Nepokoreni grad, Sivi dom, Vuk Karadžić, Bolji život, Zaboravljeni, Srećni ljudi, Porodično blago, Ubice mog oca, Žmurke…

Radio je i kao profesor na Akademiji umjetnosti u Novome Sadu

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here