Nijedno od petoro djece djeda iz Vranja nije željelo da se stara, a još je potresnija sudbina bake koja sa njim sad dijeli dom.

Muškarac starosti 62 godine iz Vranja, kojeg ni jedno od petoro djece neće da čuva nakon višemjesečnog bolničkog liječenja, u Prihvatilištu za ugrožene i stare osobe u ovom gradu dobio je utočište.

I nepokretna i slijepa baka (87) je među stanarima Prihvatne stanice, koja je inače iz Prvoneka kod Vranjske Banje, a iz Opšte bolnice u Vranju ovu baku nije htjelo uzeti ni jedno od šestoro djece. Ivana Tasić koja radi kao direktorka Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, potvrdila je da se od 11. februara odbačeni otac nalazi u ovoj ustanovi. Saopštila je također i da je on socijalno ugrožen, zato što nema ko da brine o njemu.

Centar za socijalni rad u Vranju saznaje da on ima djecu iz nekoliko brakova, a na teritoriji grada Vranja živi samo jedno njegovo dijete. Dragana Arsić, čelnica Centra za socijalni rad u Vranju kaže da trebaju dati izjave o ovom slučaju u gradovima u kojima ostala djeca žive. Vranjski centar donijeti će odluku tek poslije njihovih izjava da li će podnijeti zakonom propisane krivične prijave protiv djece zbog odbijanja da brinu o ocu.

Ističu u Centru da nije isključeno da drugačiji epilog dobije ova tužna priča iz Vranja.

Ovo stoga što ima saznanja da otac o svojoj djeci od koje sada traži da mu pomognu, nije nikad vodio brigu. Zakonski paragrafi djecu obavezuju da o roditeljima brinu do sudnjeg sata.

Ako su ih roditelji zanemarivali ili nemaju dovoljno novca za život, onda se ne može nametnuti takva obaveza djeci.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here