Folk pjevačica Andreana Čekić vrlo je aktivna na društvenim mrežama i često dijeli s fotografima i autoportretima.

Tako je prošle godine objavila fotografiju i priznala nešto što je njezin kolega rijetko radio, a svi to rade.

Slika izgleda prilično mutna zbog korištenih filtara, a zanimljiv komentar ostaje ispod fotografije.

“Kupujete novu šminku, igrate, radite 50 selfija, samo stavljate jednu i idete na kupanje. Postoji li još netko taj idiot?”, Napisao je pjevač.

Mnoge su žene pohvalile ovaj potez i priznale da rade isto.

Loading..

Prvi arheološki dokazi o uporabi kozmetike pronađeni su u Egiptu oko 3500. godine prije Krista. U antičkoj Grčkoj i antičkom Rimu također su koristili kozmetiku. Antički Rimljani i antički Egipćani koristili su kozmetiku koja je sadržavala otrove, kao što su živa i olovo. Drevno carstvo Izraela bilo je pod utjecajem kozmetike, kako je zabilježeno u Starom zavjetu, gdje se Izabela boji svojih trepavica – oko 840. godine prije Krista. Ester Biblija također opisuje brojne epitete.

U zapadnom svijetu početak kozmetike bio je u srednjem vijeku, iako je dopušteno koristiti ga samo među višim klasama.

Oko 1800. godine šminku su prije svega koristile prostitutke, a kraljica Viktorija javno je objavila da je šminka neugodna, vulgarna i prihvatljiva samo glumcima.

Sredinom 20. stoljeća kozmetika se proširila među ženama u gotovo svim industrijskim društvima širom svijeta.

Kozmetika se koristi već više od tisuću godina. Korištenje kozmetike je tijekom godina dovelo do nepovoljnih strana, deformiteta, sljepoće pa čak i smrti. Primjer za to je upotreba cerusa (bijelog olova) za pokrivanje ženinog lica tijekom renesanse i sljepoće koju je uzrokovala maskara Lash Lure početkom 20. stoljeća.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here