Danas, u užurbanom načinu života, vjerovatno i nemate vremena razmišljati o svojim sobnim biljkama.

Ali, mi danas za vas donosimo biljke kojima ne treba mnogo pažnje, ove biljke će vam čak biti zahvalne što ih zanemarujete.

Ficus elastica: ovo je jedna od najpoznatijih sobnih biljaka i možete je naći u skoro svakoj cvjećari. Ova biljka je dugog vijeka, veoma je otporna na namjetnike i potrebno je da je samo jednom sedmično zalijevati.
Ako sa ovim cvijetom budete imali problem kada listovi počnu žutjeti, tada ga pomjernite na drugo mjesto.

Fitonija: ovo je ukrasna puzavica koja također ne voli zalijevanje. Može nekoliko puta izdržati da klone i da pomislite da je uginula, ali zalijevanjem ona se “vraća u život”.

Puzavi filaderndron: ovo je jako lijepa sobna biljka, a jednostavna je za održavati. Ona dobro podnosi i svijetlije i tamnije prostorije. Ukoliko je budete zalijevali više od jednom sedmično, listovi će mu početi otpadati i uvenut će.

Zamioculcas zamifolia: ovo je prava biljka za vas ukoliko vam prostorije nisu osunčane i traži minimalnu vlagu. Njene peteljke i korjen imaju sposobnost pohrane vode po ovoj biljci ne treba voda ni kada joj je zemlja suha. Ako joj, ipak, naštetite prekomjernim zalijevanjem i listovi joj počnu otpadati, ostavite je mjesec dana bez vode kako bi se oporavila.

Ukoliko nemate dobra iskustva sa sobnim biljkama, pokušajte sa ovim, iznenadit će te se koliko su ustvari otporne. Gotovo nemoguće ih je uništiti, a pored toga što ne zahtjevaju vašu pažnju, prelijepo će krasiti vaše sobne prostorije.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here