Limfni čvorovi su male žlijezde u obliku zrna graha, a nalaze se po cijelom tijelu. Dio su limfnog sustava, koji nosi limfnu tekućinu, hranjive tvari i otpadni materijal između tkiva i krvotoka. Limfni čvorovi proizvode antitijela i bijele stanice koje se bore protiv infekcije.

Gotovo svima se barem jednom dogodilo da su osjetili gnojno zadebljanje u životu, bilo da je ispod pazuha, vrata ili prepona. Iako je obično prva reakcija strah, u većini slučajeva to je potpuno bezopasan problem, ali nažalost ponekad može biti vrlo ozbiljna bolest, poput tumora limfnih čvorova. Stoga je najsigurnije odmah takvu formaciju pokazati liječniku

Mogući uzroci: Otečeni limfni čvor

Limfni čvorovi u pazuhu mogu nateći ili upaliti kada se bore protiv rakave stanice tumora ili jednostavnog klica. Ove vrste kvržica su obično mekane na dodir i nalaze se ispod kože. Infekcija ruku ili prsa može dovesti do povećanja limfnih čvorova. To može biti posljedica infekcija koje pogađaju cijeli organizam, poput herpesa, lupusa, AIDS-a i mononukleoze.

Liječenje: Nije potreban poseban tretman za ovu kvržicu. Nestaje sama. Možete isprobati neke lijekove protiv bolova i tople obloge kako biste ograničili svoju nelagodu. Ako je oteklina uzrokovana bakterijskom infekcijom, možete uzeti antibiotike.

Gnojna upala znojnih žlijezda

Imate li kvržicu ispod pazuha koja boli na dodir? Bolna kvržica kod žena i muškaraca u tinejdžerima može biti simptom znojnih žlijezda. Upala se može proširiti na područje prepona.

Liječenje: Bol je ublažena, a kvrga se liječi antibioticima. Budući da je infekcija znojnih žlijezda češća kod muškaraca, propisan je anti androgen za smanjenje utjecaja muških spolnih hormona poput testosterona na koži. Ostali lijekovi uključuju imunomodulatorne tretmane.

Bolest ogrebotina na mačkama: To je infekcija B. henselae koju prenosi domaća mačka. Dodatna oprema može biti mačja buva. Najčešće se djeca razbole. Jedan od prvih simptoma infekcije je povećanje limfnih čvorova. U početku su čvrsti i osjetljivi, a kasnije se počinju pomicati i isprazniti gnojnu ranu.

Liječenje: Liječi se lokalno grijanjem i analgeticima.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here