Obično, scene iz svakodnevnog života opet nas tjera da se zapitamo što smo zapravo vidjeli.

Tako je jedan putnik u zrakoplovu zabilježio “optičku iluziju” iz svakodnevnog života i ova nastala fotografija je ubrzo postala hit na društvenim mrežama.

Na njemu vidimo što na prvi pogled izgleda kao osoba koja bulji u nas u tamnim naočalama. Međutim, brzo postaje jasno da je to zapravo nečija glava glave, na kojoj je “savio” čaše.

Sigurno je uznemirujuće i možete pogledati videozapis u nastavku:

Loading..

Kako biste vi na sve ovo reagovali, da li bi vam bilo spasa kakvog ili ne, biste li se prepali?!

U pretpovijesno i povijesno vrijeme, Inuitski narodi nosili su plosnate “čaše” morž bjelokosti, gledajući kroz uske proreze da blokiraju štetne sunčeve zrake.

Kaže se da je rimski car Neron volio gledati borbe gladijatora smaragdima. Međutim, čini se da su radili poput zrcala. Sunčane naočale izrađene od ravnih čaša zadimljenog kvarca, koje nisu nudile korektivne moći, ali su štitile oči od odsjaja, korištene su u Kini u 12. stoljeću ili možda ranije. Drevni dokumenti opisuju korištenje takvih kristalnih sunčanih naočala od strane sudaca u drevnim kineskim sudovima kako bi prikrili svoje izraze lica prilikom ispitivanja svjedoka.

James Ayscough počeo je eksperimentirati s obojenim naočalama sredinom 18. stoljeća, oko 1752. To nisu bile “sunčane naočale” kako se taj pojam sada koristi; Ayscough je vjerovao da bi plavo ili zeleno obojeno staklo moglo ispraviti specifična oštećenja vida. Zaštita od sunčevih zraka nije bila briga za njega. Jedan od najstarijih slika osobe koja nosi naočale je znanstvenik Antoine Lavoisier 1772. godine.

Antoine Lavoisier je proveo pokus u svezi s izgaranjem koje je generiralo pojačano sunčevo svjetlo.
Žute / jantarne i smeđe-obojene naočale također su se najčešće propisivale za osobe sa sifilisom u 19. i početkom 20. stoljeća, jer je osjetljivost na svjetlo bila jedan od simptoma bolesti.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here