U ljetnim danima, posebno kada su velike vrućine i sparine svako od nas pokušava na sve načine da se rashladi, bilo da se tu radi o kupanju na obližnjim kupalištima ili bazenima, bilo da se radi o nekim pićima ili poslasticama koje svi vole da jedu u vrijeme ljeta.

Jedna od onih stvari koje mnogi vole da jedu u ljetnim danima i da se osvježe sa njima je lubenica koje osvježavaju na poseban način.

Međutim kada su lubenice u pitanju veoma je važno i odabrati pravu lubenicu, a malo ko zna kako odabrati pravu lubenicu i koji su trikovi kod odabira. Zato je jedan iskusan farmer koji radi na uzgoju lubenica već nekoliko decenija otkrio neke trikove pomoću kojima možete da izabarete slasne i zrele lubenice, tako da ne dolazi do razočarenja kada izaberete idealno lijepu lubenicu a kada je otvorite tek onda utvrdite da lubenica ništa ne valja.

Prvi savjet od farmera je da lubenica treba da izgleda pravilno i svakako na sebi ne treba da ima neke kvrge ili udubljenja. Potrebno je da birate lubenicu koja na sebi nema neke meke tačke kao i neka oštećenja.

Loading..

Druga stvar na koju treba da pazite je težina lubenice jer je zrela lubenica mnogo teža od one lubenice koja nije zrela, a dodatna težina je dobar znak da je lubenica puna vode, pa je najbolje da kod kupovine uzmete za poređenje nekoliko sličnih lubenica i da odaberete onu najtežu.

Treća stvar na koju treba da obratite pažnju je žuta tačka, koja je na strani na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Što je tačka više žuta to je znak da je lubenica zrelija, a definitivno treba izbjegavati lubenice sa blijedom tačkom ili sa slabo žutom tačkom

I na kraju dobro bi bilo da malo kuckate po lubenici, a dubok ali prazan zvuk znači da je lubenica spremna za jelo.

 

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here