Loša ili slaba cirkulacija je zdravstveni problem sa kojim ima poteškoća veliki broj ljudi na svijetu, a po stručnjacima, nepravilna ishrana i neaktivnost su glavni uzroci tome problemu.

Životni tempo na današnjem vremenu je veoma ubrzan pa stoga nije nikakvo čudo da mnogi od nas posežu za nekim brzim i nezdravim obrocima, a osim toga, većinu slobodnoga vremena provodimo ispred kompjutera ili ispred TV ekrana.

Ovo se neke od vježbi koje možete svakodnevno da radite po dvadesetak minuta i koje će vam svakako popraviti vašu cirkulaciju.

  • Prvo bi bilo dobro da svako jutro nakon buđenja uradite desetak sklekova i više ako možete i da vam ova vježba bude obavezni jutarnji ritual.

  • Svakodnevno bi trebali da šetate, a ako postoji mogućnost i da neke poslove obavljate hodanjem, a ne vožnjom automobilom jer šetnja smanjuje krvni pritisak, a za početak šetajte 2-3 puta u sedmici.

  • Dobro bi bilo da često radite i na rotiranju stopala, a sve što trebate je da sjednete na stolicu i da okrećete svoje stopalo u pravcu kazaljke na satu i da to ponovite desetak puta, naravno sa oba stopala.
Loading..

  • Da bi imali bolju cirkulaciju i vožnja biciklom, dve do tri puta sedmično od nekih 45 minuta bi mogla biti veoma dobra za vas.

  • Ples također može da poboljša vašu cirkulaciju, ali ujedno i da vam smanji stres nakupljen tokom dana ili sedmice, a plesom se gube i kilogrami.

  • Plivanje je sport koji vam aktivira sve vaše mišiće i zbog toga je veoma koristan i efikasan za vaše tijelo, a sa plivanjem na najbolji način snadbjevate svoje srce i pluća kisikom.

  • I na kraju joga u kojoj ćete sa različitim metodama disanja da poboljšate dotok kisika u vašu krv, kao i cirkulaciju krvi u vašim mišićima.

 

 

 

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here