Najnovije Zanimljivosti

Donald Trump donio PRVU VAŽNU ODLUKU otkako je izgubio američke izbore

Još uvijek američki predsjednik Donald Trump je potpisao naredbu sa kojom zabranjuje američka ulaganja u kompanije iz Kine za koje administracija govori da su pod kontrolom ili u vlasništvu kineske vojske.

Naredba, o kojoj je Reuters prvi izvijestio, bi mogla da utiče na neke od najvećih kineskih kompanija. U to spadaju telekomunikacijske kompanije poput China Mobile Ltd, China Telecom Corp Ltd i proizvođači nadzorne opreme Hikvision.

Glavni cilj tog poteza je to da odvrati američke investitore, mirovinske fondove i druge od kupovine dionica 31 kineske kompanije, za koje je reklo ministarstvo odbrane ranije ove godine da imaju potporu od strane kineske vojske. Na snagu prvi dio te zabrane stupa 11. januara, prema riječima Hina.

“Kina sve više iskorištava kapital od SAD-a kako bi mogli da razviju svoju vojsku, sigurnosne aparate i obavještajne službe”. Ovaj potez je bila inicijativa Trumpa, i on iskorištava malo vremena što mu je ostalo na poziciji predsjednika kako bi se obračuna sa Kinom.