Kontroverzni austrijski pisac i negirač genocida u Srebrenici, Peter Handke, proglašen je nepoželjnom osobom u Kantonu Sarajevo.

Ovu odluku, koju su pokrenuli članovi Stranke demokratske akcije (SDA), na današnjoj sjednici Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila deklaracija kojom se osuđuje Nobelova nagrada za negiranje genocida u Srebrenici.

U deklaraciji je navedeno da je konačna faza genocida upravo negiranje genocida i da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim nastupima tokom agresije na BiH javno podržao velikosrpski režim, koji je vodio ratni zločinac Slobodan Milošević.

Kantonalni zastupnici izjavom su izjavili da Handke ni danas ne mijenja svoja stajališta, već ide korak dalje i najavljuje svoj dolazak u našu zemlju i posjet majkama iz Kravice i okolice Srebrenice.

Nobelova nagrada ovom čovjeku dodijeljena je kao nova uvreda žrtvama, rekavši da će njegov posjet Bosni i Hercegovini i Sarajevu kao glavnom gradu naše domovine izazvati daljnja poniženja žrtvama velikosrpske agresije.

Nadalje, Kako je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo na svom Twitter profilu, Hrvatska neće imati predstavnika koji bi “dodijelio osobi koja se politički bavi politikom velikosrpske politike Slobodana Miloševića 1990-ih”. Turska se pridružila listi bojkota za negiranje genocida u Bosni. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da zbog izbora Handkea Nobel nema vrijednost.

Među najglasnijima u osudi na Twitteru je Peter Mas, američki novinar i pisac, koji je žestoko izrazio svoje protivljenje. Niz njegovih tekstova iz arhiva Washington Timesa iz 1990-ih od juče je objavljen na njegovom Twitter profilu, a također je više puta dijelio hashtag #BosniaWarJournalists.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here