Radnici mogu da uzmu jednu ili dvije pauze u trajanju od 15 minuta koje koriste da jedu, a one se zatim odbiju od ukupnih radnih sati.

Sezonci koji namjeravaju zaraditi na brzinu tako što će se zaputiti u inostranstvo, imaju sada idealnu priliku – trenutno je branje špargle aktuelno u Njemačkoj, a ovaj posao može da vam donese dnevnicu od 150 eura. Kad se iskaže u dinarima, dnevnica iznosi oko 18.600 dinara. Svi koji su zainteresovani i dolaze s našeg područja mogu da se prijave na konkurs za posao.

Hrvatski Poslovni dnevnik prenosi da od ove godine njemački zemljoposjednici minimalno 8,60 eura bruto po satu izdvajaju, a to je u odnosu na prošlu godinu nešto više, mada oni koji su dobro upoznati sa tamošnjim prilikama, tvrde da je prenapuhana ta brojka.

Ali, za njemačke uslove branje špargli je slabo plaćen posao, a naročito zato što se odbija radniku od plate novac koji izdvajaju poslodavci za smještaj i ručak. Trebalo bi znati da sezonac treba živjeti i spavati u zajedničkim prostorijama za vrijeme slobodnih sati, a u tim prostorijama boravi s drugim radnicima.

Sa njima bi trebalo da tuševe i sanitarne čvorove dijeli. Smještan nije jednak posvuda, ali je svima zajednička jedna stvar – nije luksuzan uopšte i to važi za sva mjesta. Isto tako, treba isključiti pauzu iz satnice koja se plaća, zato što se ona ne plaća u Njemačkoj.

Uglavnom 12 do 13 sati traje radni dan. U izuzetnim slučajevima se i do 20 sati radi kada brže rastu špargle po toplijem vremenu pa ih ima mnogo. Može se uzeti pauza u trajanju od 15 minuta, ali se to kasnije odbije od ukupnih sati koji su odrađeni.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here