Nedavno se na internetu pojavila slika zabilježena u Mirijevu, a koja je sve zaprepastila.

Ova objava i ne bi u javnosti toliko pažnje privukla, da nije riječ o slici koja je odlično provučena kroz program za fotošopiranje i da nije montirana tako da je ispalo kao da je čudovište u Beogradu.

Doduše, ima i onih koji vjeruju da nije riječ o montaži, nego da je originalna slika. Da li vama izgleda autentično ili ste sigurni da je ova fotografija lažna? Zasigurno ste i sami vidjeli u više navrata na društvenim mrežama ili bilo gdje na internetu, sliku nekog događaja ili osobe, ali niste znali ko je u pitanju ili ste se pitali da li je to stvarna slika.

Jedan od načina na koji možete provjeriti autentičnost, jeste korištenje opcije za pretragu fotografija koju nudi Google Images. Kako to možete uraditi?

Najlakši je sljedeći način: Desni klik na fotografiju, poslije čega kopirate njen link i odete na Google Images. Nakon toga, kliknite na mali foto aparat koji se može pronaći u search polju, pa tu zalijepite link. Drugi je način da jednostavno uploadujete fotografiju ako je snimljena na vašem kompjuteru.

Google će poslije ovoga pronaći sve lokacije na internetu na kojim se pojavljuje ta fotografija, a u nekim slučajevima čak i kako se osoba na slici zove. Najvjerovatnije će u vrhu pretrage biti stranice s kojih je početno krenula da se širi slika, tako da se porijeklo vrlo brzo utvrđuje.

Tako možete odmah pronaći porijeklo slike ukoliko je ugledate na društvenim mrežama, Vukajliji ili negdje drugo. Osim toga, možete provjeriti da li neko koristi tuđe fotografije i vodi se pod lažnim pofilom. Primjene su razne!

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here