DETE OD 10 GODINA IDE NA ROBIJU U ENGLESKOJ, U SRBIJI MASOVNI UBICA MOŽE NA SLOBODU?! Ovo su kazne u svetu za maloletne zločince!

0
273

Samo dan nakon što se u Srbiji desila nezapamćena tragedija o kojoj od jučer ne prestaje da se piše i komentariše, u Vladi Srbije došlo je do usvajanja čak 10 preporuka, i to na prijedlog predsjednika ove države, Aleksandra Vučiča, a kojima on između ostalog predlađe da se da dvogodišnji moratorijum za izdavanje i držanje vatrenog oružja, zatim rigoroznu kontrolu za sve one koji imaju oružje, a još jedan od prijedloga jeste da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 godina na 12 godina, a o tome nadležna tijela i ministarstva treba da razgovaraju i da odluče.

Očigledno je da je morala ovako velika tragedija da se desi da se poradi na nekim stvarima i da se one dovedu u red, kako se nikada više ne bi ponovilo ovako nešto. Jedna zanimljiva informacija je ta da je Srvija treća u svijetu, dok je u Evropi na prvom mjestu po broju oružja na 100 stanovnika.

Kada govorimo o prijedlogu Vučića da se spusti starosna granica za krivičnu odgovornost, to ne bi bio presedan, jer u svijetu su one dosta niže, a u Engleskoj i Švajcarskoj su na 10, dok su u Mađarskoj, Izraelu i Škotskoj na 12, dok je u većini država Evropske unije te i u bivšim državama ona 14, a u nekim evropskim državama 15 pa i 16 godina, što je slučaj u Belgiji. Zanimljivo je to da je u Sjedinjenim Američkim Državama situacija takva da granica ne postoji, pa svako dijete može da odgovara. Na ovu temu govorio je predsjednik Advokatske komore Beograda, Momčilo Bulatović koji je rekao da bi spuštanje granice na 12 godina bila mjera prevencije koja bi bila opravdana ukoliko postoje indicije da se sličan zločin može ponoviti, pa je dalje rekao:

“Deca jesu sada zrelija i možda ima i rezona da se ta granica spusti jer to već postoji u svetu. U Engleskoj je čak 10 godina, a u mnogim zemljama 12, te Srbija ne bi bila izuzetak. Ali ovde smo svi odgovorni – i društvo, i škola, i porodica, i neophodno je istrajati na sveobuhvatnom pristupu”, rekao je on.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here