Piroćancima je dobro poznata kuća pekara Dobrice koji je napravio pravu malu “šumu” na ravnom krovu svoje velike kuće.

Građani Pirota godinama se svakodnevno dive poduhvatu ovog “pionira zelene arhitekture” u ovom gradu, a sada je ova oaza “viseći vrt”, što je inače trend gradnje u svijetu, dobila dodatnu popularnost kada su fotografije osvanule na društvenoj mreži Fejsbuku.

– Tu kuću, kakava je na fotografiji, pamtim od ranog detinjstva, a imam 40 godina – napisala je jedna Piroćanka.

I drugi su htjeli da podijele svoje mišljenje za tu kuću, i da se pohvale time da znaju čija je to kuća i šta to sve ima na toj privlačnoj terasi.

– Drveće je pravo, pored ove kuće prolazim 40 godina i uvek me je oduševljavala. Inače na krovu ima i bazen. Sigurno je projektant na vreme razmišljao a investitor uložio, kuća nikad nije pukla i drveće nikad nije iščupano. A za tolike godine bilo je oluja – navodi se u komentarima.

– Ima i mali bazen na tom krovu. Svi su pokušavali, sećam se, tih godina ( krajem 70-tih i početkom 80-tih, čini mi se), da ga odvrate od ideje da zasadi drveće. No on je u tome ustrajao, jako dobro izolirao ploču sve po ugledu na sličnu kuću negde u Grčkoj koju je video i zaljubio se u nju. I svaka mu čast, napravio je dobru stvar.

– Posađeno je drveće sa takozvanim plitkim korenovim sistemom, koji ne ide u veliku dubinu već se širi levo i desno, međusobno isprepletano. Zato na krovu zgrade i nije ubačeno mnogo zemljišta u smislu dubine. Mora se samo obratiti pažnja da su različite vrste drveća međusobno kompatibilne i da imaju takav korenov sistem – bio je još jedan od mnogobrojnih komentara.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here