Beba vam plače prilikom presvlačenja : u tom slučaju uradite ovo i odma će da prestane – Dobar Dan

Beba vam plače prilikom presvlačenja : u tom slučaju uradite ovo i odma će da prestane

 

Mnoge bebe histerično počnu plakati kada ih oblačite. Zbog toga se mnoge mame osjećaju loše jer misle da rade nešto krivo. Međutim, morate znati da ne radite ništa krivo.

Naime, kada presvlačite bebu ona napušta zonu komfora i topline. Sjetite se kako joj je bilo u vašem stomaku, osjećala se zaštićeno, toplo, nježno i udobno. Vaša beba jednostavno voli taj osjećaj topline, pa nije ni čudno što voli boraviti u toplim sobama i spavati u dekici. Zbog toga kada joj na stoliću mijenjate odjeću bebi je hladno jer je gola i ona vas obavještava da joj se jednostavno ne sviđa to što joj radite, a jedini način na koji to može uraditi je plačući.

Zbog toga morate unaprijed planirati i obratiti pažnju da bebu što nježnije i brže moguće presvučete.
“Dakle, pri ruci uvijek imajte čistu pelenu, vlažne maramice za bebe, i odjeću koju joj želite obući”, savjetuje Clarie Lerner, stručnjakinja za razvoj djeteta.

Da biste izbjegli plač, bebu prekrijte mehkim peškirom ili dekicom preko tijela kako biste je zagrijali. Izbjegavajte da bude skroz gola pa je presvlačite korak po korak. Nakon što joj skinete gornji dio, odmah joj obucite drugu odjeću, pa krenite na donji dio.

Međutim, najvažnija stvar koju možete učiniti je da ostanete mirni dok presvlačite bebu. Kada ste uzrujani, vaše dijete to osjeća, na vašim izrazu lica, glasu i načinu na koji ga dodirujete jer možda žurite da ga što prije presvučete.

Loading..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *