NOVAK ĐOKOVIĆ SIGURNO DA JE JEDAN OD NAJBOLJIH TENISERA KOJI JE IKADA KROČIO NA ZEMLJI, TRENUTNO SVJETSKI BROJ JEDAN KOJI SE BORI ZA TITULU NAJBOLJEG NA AUSTRALIAN OPEN JE IMAO JEDAN POZIV POSLIJE KOJEG NIJE MOGAO OSTATI RAVNODUŠAN.

Evo šta se ustvari desilo

Loading..

Melbourne je glavni i najnaseljeniji grad australske države Victoria i drugi po broju stanovnika u Australiji i Oceaniji. Njegovo ime odnosi se na urbanu aglomeraciju od 9.992,5 km2 (3,858.1 kvadratnih milja),  koja obuhvaća gradsko područje s 31 općinom,  i također je uobičajeno ime za njegovo gradsko središte. Grad zauzima veći dio obale zaljeva Port Phillip i prostire se do zaleđa prema nizovima Dandenong i Macedon, poluotoku Mornington i dolini Yarra. Ima populaciju od oko 4,9 milijuna stanovnika (19% stanovništva Australije), a njezini stanovnici nazivaju se “melburni”.

Grad je osnovan 30. kolovoza 1835. od strane slobodnih kolonista kolonije Van Diemenove zemlje u britanskoj koloniji Novi Južni Wales. Godine 1837. uknjižena je kao naselje krune i nazvana u čast britanskog premijera Williama Lamb-a, drugog vikona u Melbourneu. Proglasila ju je kraljica Viktorija 1847. godine, nakon čega je postala glavni grad nove kolonije Viktorije 1851.  Nakon viktorijanske zlatne groznice iz 1850-ih, grad je ušao u razdoblje “divnog Melbournea”, pretvarajući se u jedan od najvažnijih gradova u Britanskom carstvu i jedan od najvećih i najbogatijih na svijetu.

Nakon saveza Australije 1901. godine, služio je kao privremeno sjedište vlade nove nacije sve dok Canberra nije postala stalni kapital 1927.  Danas je vodeće financijsko središte u azijsko-pacifičkoj regiji i zauzima 20. mjesto u indeksu globalnih financijskih centara.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here