Tokom historije bili smo svjedoci da su se na planeti Zemlji dešavale razne prirodne katastrofe, od poplava, oluja, tornada, cunamija, erozija tla, zemljotresa.
Ovdje ćemo stati kod zemljotresa.
Ovo je jedna od najgorih prirodnih kaatstrofa koja nas može pogoditi jer se uglavnom dešava tokOm noći i nenajavljeno te zbog tOga nemamo baš puno vremena da se pripRemimo i da budemo spremni na kaciju.

Ukoliko dođe do zemljotresa, bilo kakvog mi imamo vrlo malo vremena da reagujemo, a život nam uglavnom zavisi od sreće gdje se u tom trenutku  nalazimo,.


Što se tiče Balkana, bili smo svjedoci razornog zemjotrsa koji je pogodio Albaniju proišle godine i to jačine od 6,4 stepena Richtera, pa je nakon Albanije uslijedila i Bosna Hercegovina i to Nevesinje gdje je zemljotres bio jačine 6,2 stepena.

Međutim, da li ste znali da postoji mapa koja prikazuje teritorije u svijetu gdje se najviše dešava i gdje se najviše očekuje zemljotresa.

Prva je Kina.
Jedan od najgorih zemljotresas koji su pogodili ovu zemlju se dogodio 1976 godine u Tangšanu. On je bio jačine 7,5 stepeni i odnio je čak 242.769. ljudskih života

Sljedeća država u kojoj su se dešavale i u kojoj se očekuju zemljotresi jeste Japan.
On se nalazi u jednoj od najaktivnijih zona na polaneti, a on se naziva “Pacifički vatreni prsten”.
Ali, Japana je 2007. godine pokrenuo sistem koji ima zadatak da detektuje rane talase podrhtavanja i da upozorava građane putem telefona, radio i televizijskih stanica širom zemlje, i samim tim da ljudima koliko toliko vremena da se spasu.

Ostatakl teksta pročitajte OVDJE.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here