Došlo je do izmene Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koje su još u skupštinskoj proceduri,a predviđaju pooštravanje kazni za nasilnu vožnju,  vožnju pod djestvom  alkohola i nevezivanje pojasa, izjavio je  direktor policije Vladimir Rebić.

“Za uspostavljanje dobrog pravnog okvira koji će poslužiti  za  generalnu prevenciju moraju se uspostaviti i druge poluge,tako će ovaj zakon sada omugućiti da se uspostavi još bolji sistem”, naglasio je Rebić.Kako tvrde  2002. godine su kazne povećane čak 10 puta što je dalo rezultate,  jer je 2001. bilo 1.275 poginulih a 2002. manje  850, što je za 30 %  manje.

Kazne su povećane opet 2009. a što je imal o za psoljedicu manji  broj poginulih  sa 08 na 650 ili za oko nešto više od 20 %. Čak više od 60% njih pogine upravo zbog nevezivanje pojasa.

“Zbog toga su i podigli kaznu za nevezivanje sa 5.000 na 10.000”. Nadaju se da će i ostale poluge pratiti novi zakon – putevi, tehnički pregledi, autoškole i slično.Kada je riječ o polugama koje bi trebalo da prate izmjene zakona, Rebić kaže da se to odnosi na puteve, na auto-škole i  tehničke preglede.

“Treba da se uspostavi jedan mehanizam u kojem će se jasno znati obaveze svih,jer nije uvijek samo  kriv vozač, postoje i druge institucije koje u svojim prethodnim aktivnostima moraju obezbjediti da vozač bude siguran na putu .

Mnogo  veća kazna je zaprijećena  za vožnju sa nečitljivim tablicama, te za vožnju pod dejstvom alkohola.Rebić navodi da je znatna razlika u tome da li se vozi sa prljavim tablicama ili sa onim nečitljivim. I za to je propisana veća kazna.  Mnogo je toga urađeno na ovom polju  što se nadamo da će rezultirati još  boljim rezultatima .

 

 

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here