Ric Edelman, osnivač i izvršni direktor Edelman Financial Services, jedne od vodećih tvrtki za finansijsko savjetovanje, vjeruje da će koncept odlaska u penziju uskoro nestati

U jednom videu Edelman navodi da uskoro neće biti klasičnog slijeda događaja: rođeni smo, idemo u školu, radimo, penzionišemo se i umiremo.

“Očekuje se da se životni vijek drastično produžuje, što znači da možemo živjeti do 110 ili 120 godina. Neće biti održiva ideja da se čovjek povuče u dobi od tek jedva 65 godina. Naime, ako živimo da imamo 120 godina i penzionišemo se sa 65 godina, kako ćemo zaraditi ili priuštiti 50 ili 60 godina slobodnog vremena? Isto tako, gdje je tih 50 ili 60 godina što se može lagano zaraditi za život.

Gotovo je s idejom penzionisanja. Bila je to inovacija 20. stoljeća kakva nije bila u 19. stoljeću i neće je biti u 21. stoljeću. Ali ne brinite o tome. Nije tako zastrašujuće koliko zvuči. Htjet ćete raditi”, kaže Edelman i dodaje:

“Htjet ćete raditi iz dva razloga. Prvo, bit ćete dovoljno zdravi da se nosite s tim. Bit ćete zdravi poput stogodišnjaka kao što ste danas u dobi od 40 ili 50 godina, što znači da ćete htjeti ostati aktivni, i u poslu i u zajednici.

Drugo, lakše će se nego ikad zarađivat novac zahvaljujući zajedničkoj ekonomiji, kratkoročnim ugovorima, ideji o radu sa skraćenim radnim vremenom, internetskom radu i slično. Više nećete morati raditi 40 ili 50 sati sedmično i nećete morati zarađivati ​​100 ili 200.000 dolara godišnje.

Svoje prihode moći ćete dopuniti sa 20 000 na 40 000 dolara godišnje radeći željene poslove. Novac će biti lako dostupan, što znači da umjesto da jedva čekate godinama ili potreban penzioni period, prije i češće ćete ići na drugačiji koncept penzionisanja “, objasnio je Edelman, prenosi Blic.

“Trenutno to nazivamo praznicima. Ali tada ćemo ih češće imati. Pa ćemo ići u školu, naći posao, a onda ćemo uzeti par godina odmora. Kasnije ćemo opet ići u školu i započeti potpuno drugačiju karijeru.

To ćemo raditi kroz cijeli život. Nestat će linearni pojam zaposlenosti. Umjesto toga, pojavit će se ciklička linija života u kojoj ćete kroz život prolaziti kroz učenje, zaposlenje i slobodno vrijeme. Bit će zabavno i ugodno, a također će biti korisno za zajednicu. Zašto bi itko imao problema s tim? ”, dodao je poznati stručnjak, prenosi Bankar.me.

Izvor: Tuzlanski.ba

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here