Kada su u pitanju miješane salate tu vrijede različiti kriteriji, a mnogi su vezani uz ukuse, sastojke, ali i bez obzira na sve to i neke druge stvari se trebaju uzeti u obzir jer su veoma bitne, a nekada i naše zdravlje ovisi od toga.

Kada pravimo neke miješane salate moramo znati da neke namirnice ne idu sa drugima, kao što je na primjer kombinacija krastavaca i paradajza

Kako su neka istraživanja pokazala, svaka vrsta povrće ima posebno vrijeme probave, a prema njima trebamo dobro znati koje je vrijeme pojedine namirnice da bi je znali kombinirati sa nekim drugim namirnicama. Kombinacija namirnica koje imaju različito vrijeme probave nije niti malo preporučljivo, jer sa takvim kombinacijama može da dođe do fermentacije hrane u želucu, a na taj način može da dođe i do trovanja organizma.

Krastavci i paradajz nisu međusobno kompatibilni i nikada ih ne bi trebali uzimati zajedno. Kad stignu do stomaka i započne proces fermentacije, a to može uzrokovati brojne probavne probleme.

Loading..

Ovo su još neke kombinacije hrane koje ne bi trebali upražnjavati

Voće nakon obroka jer je voću potrebno dosta vremena za probavu, a ako jedete voće odmah nakon jela to može da stvara višak kiseline u želucu, a može da dovede i do drugih probavnih problema

Tjestenina i sir je veoma popularno jelo, ali bi ga svi trebali izbjegavati i to u svakom slučaju jer je tjestenina bogata škrobom, koji ima sasvim drugačije digestije od proteina koji se nalaze u siru, pa sve to može dovesti do fermentacije hrane u želucu, i do još nekih problema sa probavom, a isto to vrijedi i za kombinaciju tjestenine i mesa koja dosta često dovodi do neprijatne nadutosti.

Mlijeko i banane, ovu kombinaciju mnogi vole, ali to je kombinacija koja uveliko usporava našu probavu.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here