Najnovije

VAŽNA BROJKA, KOLIKO PUTA DNEVNO MOKRITE? Evo koliko je normalno!

Mokrenje je refleksni mehanizam koji ovisi o strukturi mjehura, anatomskim strukturama dna male zdjelice i različitim dijelovima središnjeg i perifernog živčanog sisitema. U normalnim okolnostima, žena odlazi na mokrenje kad osjeća potrebu za tim, a između toga ne razmišlja o tome treba li ponovno mokriti, je li prošlo previše odnosno premalo vremena od posljednjeg mokrenja i slično. Koliko puta dnevno zdrava žena treba urinirati? U nekim situacijama, kao što su određene informacije iz razgovora s drugim ljudima ili informacije koje se susreću u nekim medijima ili imaju neke osobne probleme, žena će početi brojati koliko puta dnevno ili preko noći ide na mokrenje i postaviće sebi pitanje da li mokri premalo ili previše.

Uobičajeno je reći da zdrava odrasla žena normalne tjelesne težine, urednih životnih i prehrambenih navika, koja pije do 2 litre vode dnevno, urinira u prosjeku oko 6 do 7 puta svakih 24 sata. Ali i mokrenje između 4 i 10 puta svaka 24 sata može se smatrati normalnim ako žena stoga nema ograničenja u svakodnevnom životu i, naravno, ako pretpostavi zdrav i uredan indeks tjelesne mase. Na učestalost mokrenja kod žena utiču faktori kao što su dob, zaprmemina mokraćnog mjehura, dnevni unos tekućine, kao i vrsta tekućine, neke bolesti, neki lijekovi i još mnogo toga.

Učestalost mokrenja kod žena

Dakle, učestalost mokrenja može biti rjeđa, ali i učestalija, mokrenje može biti nehotično, može biti noćno, mogu postojati razne druge kombinacije poremećaja mokrenja, a sve su to uvjeti koji značajno narušavaju kvalitetu života i potrebno ih je pravilno dijagnosticirati i liječiti. Uriniranje kod trudnica smatra se zasebnim entitetom.