Situacija sa korona virusom se iz sata u sat konstantno sve više komplikuje i to ne samo na teritoriji Srbije, nego i u čitavom regionu, pa i u svijetu. Od predviđanja stručnjaka da će sa dolaskom visokih temperatura virus oslabiti pa čak i u potpunosti nestati barem do jeseni, očito nema ništa i sada svi epidemiolozi i infektolozi ponavljaju kako je ovaj virus zaista ludnog soja i kako ih je sve iznenadio.

U Srbiji pored Beograda koji je trenutno najveće žarište korona virusa i u kojem se nalazi preko 80 posto ukupnog broja zaraženih, situacija je vandredna i u Novom Pazaru, Tutinu, Vranju, Kragujvcu i Nišu, a od jučer se još jedan grad smatra žarištem u Srbiji. Naime, radi se o Šapcu u kojem je na prijedlog gradskog kriznog štaba i vanrednog štaba, uvedena vanredna situacija. I za Šabac od juće važe iste mjere koje su donesene i za Beograd i ostale gradove koji se smatraju žarištima. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, zabranjeno je okupljanje više od 100 ljdui u zatvorenim odnosno više od 500 na otvorenim prostorima.

Isto tako, svi koji se nalaze u zatvorenim prostorijaama, moraju da drže rastojanje i distancu od najmanje jedan i po metar, odnosno i za Šabac važe iste mjere koje su uvedene u ostalim gradovima. krizni štab je ovu odluku donio radi povećanog broja zaraženih osoba, pa imaju namjeru da izbjegnu situaciju koja se dogodila u Novom Pazaru u kojem je u potpunosti urušen čitav zdravstveni sistem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here