Kako je došlo lijepo vrijeme i ljeto, dolaskom većih temperatura dolaze i razne druge stvari. Među njima izdvajamo razne štetočine, među kojima su zmije, razni insekti koji mogu biti prave napasti, ali isto tako dolaze i ose, pčele i stršljenovi koji itekako  mogu vrlo lako da pokvare ljetnje izlete.
U ovom članku pričamo o osama čiji ujed može da bude jako opasan po vas.

Ukoliko se nađete u njihovoj blizini, prema riječima naučnika najbolje bi bilo da ostanete mirni, jer one nikada neće napasti ukoliko se ne osjećaju ugroženo ili ukoliko ne dirate njihovo gnijezdo

Kao što je to slučaj kao i kod pčela, ubost će vaas samo ženka, ali ona se itekako razlikuje od pčela jer može da udobe više puta.

Međutim, ukoliko želite da uzbjegnete da vas ubode ooa izbjegavajte nositi šarenu odjeću i nikako ne dirajte njihovo gnijezdo

Ukoliko vas ubode, može doći do velikog otoka i boli, ali i anafilatičkog šoka ukoliko ste alergilčni, a neki od simptoma su svrab, vrtolgavica, mučnina i povraćanje.

Područje uboda morate htino isprati sapunom i vodom i staviti led ili hladan oblog, jer samo na taj način se može smanjiti otok.
Ni slučajno nemoj češati i dirati ubod jer u protivnom može doći do infekcije.

Pored toga izbjegavajte stavljati kakvo ulje, kreme ili losione. Ukoliko se stanje pogorša ili ukoliko imate jače simptome hitno se javite doktoru.

Da liu je vas nekada ubola osa, pčela ili stršljen?
Pišite nam vaša iskustva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here