Kada je površinski sloj kože podvrgnut naglom pritisku, slabi elastičnost tkiva i prestaje osnovna funkcija fibroblasta, glavnih stanica vezivnog tkiva. Strije su, dakle, napukline tkiva kože uzrokovane slabljenjem prirodne elastičnosti kože, a stvaraju se kada se naglo poveća opseg pojedinih dijelova tijela. Najprije se javljaju ružičaste, potom crvene i na kraju sedefaste pruge.

Naglim razvlačenjem koža postaje tanka i prozirna, zbog čega se vidi njezin donji sloj, koji je prokrvljen. Stoga su u prvom stadiju strije ružičaste. Tokom godine dana napukline kože se spajaju i stvara se deblji sloj vezivnog tkiva. Tada strija poprima bijelosedefastu boju. Uzroci mogu biti hormonske promjene ili je riječ o povredi tkiva zbog naglih promjena težine, na primjer naglog debljanja u kratkom vremenu. Koža se tada opusti i gubi elastičnost.

Žene se često ne osjećaju ugodno zbog pojave strija na tijelo, iako mnogi ljudi kažu da im strije ne smetaju.

Mi danas imamo odličnu vijest, a to je da za ovaj problem vam ne trebaju skupe kreme i tretmani, jer najbolji lijek sigurno već imate u svojoj kući.

Poznato je da krompir sadrži škrob koji ima omekšavajuće i umirujuće dejstvo. Krompir također ima antioksidante koji sprečavaju i usporavaju proces oštećenja stanica i najbolji su preventivni agensi koji se koriste u borbi protiv oštećenja kože.

Ono što će vam trebati je slijedeće:

-krompir srednje veličine i
-gaza

Postupak:
Oguljen krompir, izrežite i stavite u gazu. Učvrstite na problematična područja.

Postoji i drugi način:
Potreban vam je krompir srednje veličine i mlaka voda.

Postupak: Izrežite krompir na malo veće šnite i lagano trljajte po strijama. Nakon toga ostavite pet deset minuta i isperite mlakom vodom.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here