“Svi podaci na čitavoj teritoriji govore da imamo sve manje oboljelih, i da epidemija ima blagi pad, međutim, dovoljna je samo jedna svadba ili neko veće okupljanje, proslava sa velikim brojem ljudi, pa da se onda poremete sve brojke, da se sve pokvari” rekao je doktor Branislav Tiodorović. Tiodorović je naglasio da ćemo još jako dugo nositi maske i držati se preventivnih mjera, jer čak i da svedemo broj zaraženih na najmanji mogući broj, iskustvo nam je pokazalo da je dovoljna samo jedna greška za novo žarište.

“Trenutna ocjena epidemiološke situacije je nepovoljna, ali je pod kontrolom. To znači da imamo u cjelini gledano na nivou Srbije zaravnjenu krivu, stabilizaciju sa blagim padom. Vrlo je jasno kako se odvija ova epidemija, kako se odužila, kako je više zamorila i stanovništvo i zdravstveni sistem, tako da ne možemo sa sigurnošću da očekujemo da ćemo uskoro moći skinuti maske.” rekao je Tiodorović “Svi podaci na čitavoj teritoriji govore kako imamo manje oboljelih koji se javljaju na prvi pregled, oni su nam orijentir kako se kreće epidemiološka situacija. Gledajući trend, on ima blagi pad, u velikim gradovima postoje oscilacije koje se kreću iz dana u dan.

Očekujem da ćemo u toku sljedeće sedmice imati jedno okečivano smirenje, i možemo reći da će u narednih 15 dana, pod uslovom da se poštuju sve mjere, doći do vidnog smirivanja. Stiče se utisak da su se ovih desetak dana sprovodile mjere kod velikog broja stanovnika, ali je sasvim dovoljno da bude samo jedna svadba, okupljanje, proslava ili bilo kakav veći skup i da to pokvari sve dosadašnje brojke” rekao je Tiodorović. Ostatak teksta možete pogledati ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here