Najnovije Savjeti Zdravlje i porodica

Tijelo vam se TRZNE dok tonete u san: EVO ŠTA VAM SE DOGAĐA U TIJELU-Dobro pripazite!

Nekoliko puta smo pričali koliko je naš orgaizam i naše tijelo kompleksna stvar i kao takav stalno iznova i iznova otkrivamo neke nove stvari koje nas fasciniraju

Upravo jednu takvu priču donosimo u nastavku,

U današnjem članku pričamo o jednoj jako zanimljivoj stvari koja nam se svima barem jednom desila u životu.

Koliko vam se puna desilo da taman da upadnete u neki duboki san vi se odjednom jako trznete i onda se naglo probudite ne znajući šta se to dešava.

Na osnovu ivog fenomena urađeno je nekoliko istraživanja, a naučnici na osnovu toga su nam dali jasno objašnjenje zbog toga je to tako, a radi se o jednoj  sasvim običnoj pojavi.

Uglavnom je to osjećaj da padate sa neke velike visine i u onom trenutku kada trebate da udarite o dno vi se probudite.
Prema riječima naučnika vanjski uzroci su krivi za ovu pojavu, a to je uglavnom konzumacija kofeina i duhana, tako su izdali preporuku u kojoj ne biste trebali piti kafu nekoliko sati prije spavanja.

Određeni stimulansi kao su Ritalin mogu da imaju sličan efekt, a pored toga trzanje iz sna može da se desi ukoliko ste iscrpljeni.

Ukoliko ste baš iscrpljeni do dovodi do toga da vam se usporava disanje i srce, a mozak u tom trenutku šalje porgešne informacije i tijelu u skladu sa tim reaguje trzanjem.

Uglavnom, ova pojava nije ništa strašno, da bi zahtjevalo ljekarsku kontrolu, ali savejtujem vam da se što više odmarate i relaksirate.

Da li biste nam mogli nešto više o ovome reći ili ne?