Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zatvorene granice zemalja ne predstavljaju nikakvu održivu strategiju u borbi protiv virusa kovid 19, a dr. Mackle Ryan, direktor za vanredne situacije u organizaciji, rekao je da će u skoroj budućnosti biti nemoguće da drže granice zatvorene jer ekonomija i privreda se moraju pokrenuti, ljudi moraju putovati, a trgovina se treba nastaviti.

Također, ovaj je stručnjak rekao da je u ovom trenutku teško imati globalnu strategiju koja bi uklonila rizike novonastalog vala korona virusa na globalnoj, jedinstvenoj razini. Prema Ryanu, mjere ograničavanja putovanja trebale bi biti usklađene s drugim mjerama za borbu protiv pandemije. Očito je da veliki broj država svijeta kontrolu nad svojim granicama vidi kao jedan od najvažnijih načina borbe protiv virusa, a to je ueadio i veliki broj država članica EU, a možda čak i sve koje filtriraju ulazak na svoja područja.

Tako u Velikoj Britaniji imamo 14 – dnevnu karantenu, za putnike koji dolaze iz Španije, gdje se, naročito u Kataloniji, pandemija ponovno rasplamsala, a iz Londona su rekli da nadgledaju razvoj situacije kada su u pitanju Francuska i Njemačka. Francuski premijer Jean Castex savjetovao je građanima svoje zemlje da se ovog ljeta odreknu godišnjih odmora izvan Francuske, posebno da ne idu u Španiju i Kataloniju, te da je najbolje provesti odmor na francuskim destinacijama. Kako se ispostavilo, EU bi ovih dana trebala izaći s najnovijim popisom trećih zemalja, za koje se preporučuje građanima EU da podignu rampe i omoguće ulazak građanima tih zemalja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here