Prema njenim riječima, kad imamo preko 300 potvrđenih slučajeva, zasigurno se ne možemo ponašati kao da je epidemiološka situacija dobra. Mjere zaštite imaju učinak i zato se moramo ponašati na isti način i u narednom periodu kako ne bi došlo do ponovnog pogoršanja, rekla je danas u jednoj emisiji zamjenica direktora Instituta Batut, dr. Darija Kisić Tepavčević. Kisić Tepavčević rekla je da se postotak zaraze u glavnom gradu smanjuje.

“U posljednja 24 sata 27 posto je bilo pozitivno u Beogradu. Znalo je da bude i do 50 posto”, rekla je ona za B92. Kisić Tepavčević izjavila je da je u Aleksincu proglašena vanredna situacija radi kontrole epidemiološke situacije. “Imamo sporiji pad jer imamo veliki broj aktivnih slučajeva, ne samo u našoj zemlji, nego i u čitavom svijetu. Postoje slučajevi koji nisu otkriveni i zato ne možemo očekivati ​​pad “, rekla je Kisić Tepavčević. Kako je navela, ni u kojem slučaju se ne smijemo opustiti, čak i kad padne broj zaraženih. “Svako veće okupljanje postaje mjesto rizika, ali u slučaju da se mjere ne poštuju onako kako bi trebale. “Mislim da smo se sada odmaknuli od toga jer se mjere više koriste”, rekla je.

“Sve odluke koje je donio Krizni štab bile su u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom”, objasnila je Kisić Tepavčević i dodala da postoji stalna saradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Profesorica je izjavila da su od početka epidemije sve informacije javno objavljene i da su mediji važni za prenošenje poruka i promociju prevencije.  Ostatak teksta možete da pročitate ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here