Malo je onih sa ovih naših prostora koji nisu baš nikada vidjeli ili probali poznati keks Petite Beurre koji je obilježio mnoga djetinjstva i odrastanja i kojemu se mnogi i dan danas vraćaju mada ni neslute da sami izgled keksa ima neka značenja za koje malo ko zna.

Sam naziv keksa u prevodu znači ”Mali puter”, a nastao je po ugledu na neke engleske biskvite iz toga vremena, a radi se o godini 1886 kada su prvi puta počeli da se proizvode ovi keksi. Tvorac ovoga keksa je Luj Lefevr Itil i njegovi inicijali se još uvijek nalaze na fabrici u kojoj se proizvodi ovaj keks i koja se nalazi u Nantu.

Luj je bio jedan od pionira masovne proizvodnje i shvatio je značaj pakiranja kao i samoga izgleda proizvoda, ali je znao i koliko je važno raditi na imidžu nekog brenda. Zbog toga mu je uvijek bilo važno da su sastojci od kojega se pravi keks, mlijeko, brašno, jaja uvijek najbolje kvalitete, a dosta je mario i za reklamu i za to je znao angažirati neke poznate umjetnike iz tog vremena.

Sam keks svoj izgled duguje modli koju je Luj donio iz Engleske i na prvi pogled malo ko primjeti bilo šta značajno u vezi dizajna, a li postoji nekoliko, pomalo i skrivenih činjenica na keksu , a koje su vezane za brojke 4, 24 i 52.

Kada pažljivo pogledamo sami keks uočiti ćemo ćoškove, rupice i zupce, a sve to ima u stvari i neko dublje značenje, pa tako četiri ćoška predstavljaju 4 godišnja doba. Na keksu imaju 52 zubca koji predstavljaju 52 sedmice koliko ih ima svaka godina, a broj rupica, kojih je 24 naravno predstavlja broj sati u jednome danu.

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here