Svakog dana ove kutije gužvate i bacate u smeće- ne znate da se u njima krije BOGASTVO – Dobar Dan

Svakog dana ove kutije gužvate i bacate u smeće- ne znate da se u njima krije BOGASTVO

 

Pušači možda nisznali, ali bacajući aluminijske folije iz kutije cigareta – u smeće bace bar 500 eura. Mali rudnik se nalazi u zlatnim i srebrnim folijama koje oblažu unutrašnjost svake kutije cigareta.To je prije nekoliko mjeseci od prijateljice saznala jedna čistačica.

U Kragujevcu se za kilogram folije može dobiti 160 eura ili više, ovisno koliko skupiš. A čula sam da u Beogradu, negdje kod autobusne stanice, za tu količinu možeš dobiti i 500 eura. Za sad imam oko 300 grama, ali neću ih prodavati dok ne skupim barem kilogram”, rekla je čistačica.

Ali, to i nije baš tako lako kao što zvuči, jer je za kilogram folije potrebno prikupiti oko 1.000 kutijica cigareta. I to ne bilo kojih. “Tvrda folija je za bacanje, skupljam samo onu mekanu, tanku. Čistim po raznim lokalima, firmama i klubovima, pa uspijem tjedno naći 25 do 30 kutija tjedno”.

“Kada ugledam kutiju na ulici, uvijek pogledam da li u njoj ima  folije, ali rijetko kada jepro nađem unutra. To znači da sigurno ima još mnogo ljudi koji skupljaju foliju za prodaju”, ispričala je.

Brojne su Facebook stranice i forumi koji su posvećeni prodaji i otkupu folije od cigareta. “Sigurno je da one sadrže veliki procenat luminija, a on je najtraženija sekundarna sirovina“,  tvrdi  tehnologinja Ivana Gajin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *