Došlo je ljeto, a sa ljetom dolaze i određeni problemi, posebno nakon svih ovih silnih padavina koje smo imali u našim krajevima, pa velike vrućine stvaraju i veliku vlagu, a sa vlagom dolazi i prava najezda komaraca koje baš niko ne voli da vidi u svojoj blizini, a posebno kada su djeca u pitanju.

Tako je ovih dana najpoznatiji pulmolog u Srbiji, doktor Branimir Nestorović dao neke savjete roditeljima kako da svoje mališane zaštite od ujeda insekata, posebno komaraca.

Nestorović je napomenuo da je za sve ljude jedna od neprijatnijih stvari insekti koji ujedaju i da takvih ima skoro 17 vrsta, od mrava, bubašvaba, pa do biljnih vaši i tako dalje. Poznato je i da djeca reaguju burnije nakon ujeda, a da ovoga ljeta možemo da primjetimo mnogo više djece koja su bukvalno prekrivena ujedima komaraca i drugih insekata od koji se znaju stvoriti plikovi pa čak i rane.

Loading..

Prema doktoru, veliki je problem što djeca češanjem mogu u sebe da unesu bakteriju, stafilokoku, a mogu se stvoriti i neke infekcije, a lijekovi koji se koriste protiv ujeda i alergija baš i ne djeluju na pravi način i često je to čisto bacanje novaca

Doktor Nestorović preporučuje svim roditeljima da njihova djeca piju vitamin B1, jer taj vitamin stvara određeni miris kože djeteta koji odbija komarce od njih i koji je odbojan ženskim komarcima, koji u stvari i ujedaju. Po doktoru, sličan efekat ima i bijeli luk, koji je također dobro konzumirati za ovu vrstu problema.

Kada je kuća u pitanju, tu je najbolja kopriva. Treba se ubrati svježa kopriva i staviti u vazu sa vodom, a zatim, nakon pet dana, tu vodu treba staviti u bocu sa raspršivačem i poprskati svuda po stanu i više nećete imati problema sa komarcima, kao i sa ostalim insektima, jer kopriva tjera i ubija sve.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here