Zadnjih dana smo svjedoci, kako širom svijeta, tako i u ovim našim balkanskim krajevima sve češćih olujnih nevremena koji sa sobom nose i velike količine munja kao i udara gromova, a sve češće čitamo vijesti o povredama ili smrtnih slučajeva u kojima su pojedinci ili cijele grupe nastradale uslijed udara groma, posebno na ljetovanjima.

Ovih dana je BBC napravio i poseban prilog sa savjetima kako da se ponašate ako vas oluja zadesi dok ste na moru i šta treba da učinite u takvoj situaciji.

Prema stručnjacima, ukoliko vas oluja zadesi na moru postoje dva načina da smanjite rizik od udara groma, a prvi je način, ako ste u mogućnosti, da što prije izađete iz vode, te da pronađete neko sigurno sklonište, ili da zaplivate što dublje odnosno da zaronite.

Loading..

Inače, tipični gromovi su najčešće jaki oko 300 miliona volti ili 30 hiljada ampera koji u svakom slučaju mogu usmrtiti čovjeka, a tako tvrde svi stručnjaci vezani za ovu temu. Loša stvar je ta da se većina električnog pražnjenja širi na horizontalno, a manje na vertikalno.

Stoga stručnjaci savjetuju da u slučaju da vas na moru zatekne oluja da ne kalkulišete previše, već ukoliko na obali ne možete da pronađete adekvatno sklonište da se u tom slučaju sklupčate u loptu i nipošto nemojte ležati na zemlji skroz ispruženi, jer na taj način povećavate rizik od udara.

Ukoliko ne možete izađi iz vode, onda zaplivajte što dublje, odnosno ronite, ali problem je taj što većina ljudi ne mogu baš dugo da zadrže dah i na taj način da izbjegnu opasnost, a ukoliko ste na otvorenom moru, onda se izlažete i većoj opasnosti. Opasnost je velika i ako ste u čamcu ili na daski za surfanje, a gromove u većoj količini možete da očekujete u blizini zemlje jer je tu i veći naboj kao i isparavanje, a oluje nastaju u visinskim dijelovima, posebno ljeti.

 

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here