Tamiš je u subotu poplavio nekoliko stotina hektara narumunskom dijelu svog toka, a upravo taj visoki talas prijeti i Jaši Tomiću, selu koje se nalazi na srpskoj strani. Dragomir Popara iz mjesne zajednice Jaša Tomić rekao je da Tamiš raste sedam centimetara na svakih sat vremena, i da se negjdje čak i ubrzava. Također je naveo da su juče pristigle i mašine i da su već pripremljene vreće sa pijeskom. Trenutni vodostaj na Tamišu je viši od 724 centimentra, a istorijski maksimum koji je izmejren, bio je 2005. godine kad je dosegao nevjerovatnih 822 centimentra.

Jučer je uvedena i redovna odbrana od poplava na desnom nasipu Tamiša pd Sečnja do ušća kanala Banatska Palanka – Novi Bečaj, kao i na lijevom nasipu Tamiša od Sečnja do ustave “Tomaševac”. Dužina te dionice iznosi 31,11 kilometara. Redovna odbrana je proglašena i na istavama “Tomaševac” i “Botoš” Republički hidrometeorološki zavod je upozorio jutros da će na pomennutoj rijeci, kod Jaše Tomić vodostaji biti u dosta većem porastu i to sa dostizanjem i prevazilaženjem granice vanredne odbrane pd poplava, a kod Sečnja sa prevazilaženjem redovne odbrane tokom 21. juna.

Obilne kišne padavine, uzrokovale su velike probleme posljednjih dana na području Balkana, kako zbog velikih materijalnih šteta tako i zbog meteoropatskih problema koji su vidljivi na sve većem broju ljudi. Ovakvo vrijeme je neprirodno za ovo doba godine, tako da se svi planovi za ovo ljeto polako odgađaju do daljnjeg. Osim toga, ni pandemija trenutnog korona virusa ne dozvoljava neko migriranje u toplije krajeve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here