Višak kilograma je noćna mora svih ljudi, a njiovo skidanje je jako dug i mukotrpan proces. O višku kilograma se uvijek znalo da ima lođ uticaj na zdravlje čovjeka, ali u posljednje vrijeme je sve više novih medicinskih i zanimljivih otkrića. Nedavno smo saznali kako gojaznost može da utiče na mozak, ali isto tako ima i poseban uticaj kada su u pitanju žene. Gojaznost će do 2043. godine, preoteti tron pušenju kao najčešćem obliku uzroka karcinoma koji se može spriječiti kod žena u Velikoj Britaniji, navodi se tako u izbještaju organizacije Cancer Research UK.
Danas se 12 posto karcinoma kod žena povezuje sa pušenjem dok 7 posto otpada na gojaznost. Ipak, smanjenjem broja pušača i porastom težine ta organizacija je dala procjene da bi uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina. Iako je gojaznost česta i među muškarcima, vjeruje se kako je kod žena mnogo jači pokretač. Isto tako, mlade i srednjovječne gojazne žene imaju čak dvostruko više šanse da pate od inkontinentacije, rekli su australijski naučnici.
U radu koji je objavljen u časopisu Obesity Reviews naučnici su pokazali da sa porastom težine, rastu i izgledi za nesposobnost zadržavanja urina. Tako žene sa već umejrenim viškom kilograma imaju 35 posto veće šanse za inkontinentaciju. Rizik kod goajznih žena je dvostruko veći u odnosu na one žene koja imaju skladnu tjelesnu težinu. “Negativne zdravstvene posljedice zbog inkontinencije su osjećaj fizičke nelagode, miris i sram” rekla je Tajlom Lamerton sa Univerziteta Kvinslend. Ostatak teksta možete da pročitate ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here