SVIMA JE POZNATO DA JE BOSNA I HERCEGOVINA VELIKI RASADNIK VELIKIH MUZIČARA I PJEVAČA U POSLJEDNJIH 50 GODINA. SRCE BOSNE JE IZNJEDRILO JAKO VELIKE ZVIJEZDE U POSLJEDNJIH 50 GODINA. HALID BEŠLIĆ, CRVENA JABUKA, BIJELO DUGME, ZABRANJENO PUŠENJE SU SAMO NEKA OD IMENA KOJA SU IZAŠLI IZ TOG TALENTOVANOG GRADA. NEKI SU OTIŠLI ODATLE I NASTAVILI DALJE SA USPJEHOM U SVIJETU, DOK SU NEKI OSTALI CIJELO VRIJEME I NISU OTIŠLI NITI TOKOM NESRETNOG RATA.Rezultat slika za SARAJEVSKA ROK SKOLAMnogi urbani i moderni talasi i jako dobri bendovi su krenuli upravo iz centra Bosne i Hercegovine, svi se sjećamo i jednog od kultnih muzičkih pokreta kojeg su pokrenuli Nadrealisti, a nazvan je Novi primitivizam, ili Nju Primitivs. Članovi bendova Bombaj Štampa, Plavi orkestar i Zabranjeno pušenje su pokrenuli cijelu ovu priču, koja je itekako slušana i dan danas.

Loading..

Da ništa vječno ne traje, pa tako i ovaj jako popularan pokret početkom osamdesetih godina, osobe i ideje ne žive vječno, to je svima poznato, i svemu jednom mora doći kraj, tako je bilo i ovaj puta. Sarajevo se prije nekoliko dana oprostilo od jednog jako dobrog poznatog lica, od Nedžiba Nene Jeleča koji je bio stvarno dobar ton majstor, aranžer i veliki producent, sa svima je radio, i svima bio je drag. Nedžib je sahranjen na poznatom Sarajevskom groblju Faletići.Sarađivao je sa nekoliko poznatih muzičkih zvijezda iz regiona, on je poznati muzički radnik koji je trajao više decenija, i nema grupe ili pjevača kome nije radio tonsku realizaciju.

Sahrani ovog velikog čovjeka su prisustvovali veliki muzičari kao što su: Nedžad Merdžanović, Damir Arslanagić Fahrudin Pecikoza, Hari Varešanović, Nedim Babović, Merlin, Mahir Sulejmanović ,Dino, Muamer Đozo, Hamo Salihbegović, Dino Šukalo, Armin Hodžić, i mnogi drugi.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here