Trgovački lanac KTC donio je odluku kojom je razveselio svojih 1400 radnika. Od prvog januara slijedeće godine uvodi slobodnu nedelju.

“Ako ih tretiramo kao članove velike obitelji, onda je red da ih tretiramo tako i u poslu. Omogućili smo im da nedjelje provode sa svojim najmilijima, a drugo je naša želja da zanimanje trgovac ponovno bude atraktivno”, otkriva Ivica Katavić, predsjednik Upravog odbora KTC-a.

Ljiljana Lugomer ovaj posao radi 26 godina, a vijest da će nedjeljom biti slobodna iznenadila je i nju i radne kolege.”Pretežno smo svi majke ili supruge, imamo doma svojih problema, posla i sad sve što nam se nakupi preko tjedna ostavit ćemo za nedjelju”, kaže.

KTC je uvjeren da će ovo biti samo dodatna motivacija, baš kao i kada su prestali raditi na vjerske blagdane prije tri godine.

“Iz razgovora sa zaposlenicima, to vrijeme koje provedu s obiteljima na Štefanje, na Uskrsni ponedjeljak, Veliku Gospu ili Svi svete, mislim da se to ne može platiti novcem”, uvjeren je Katavić.

Oko rada nedjeljom, načelno, trgovci su različitih mišljenja, tvrde u Hrvatskoj gospodarskoj komori. “Nema jedinstvenog stava. Ima članica koje bi se prilagodile ako bi se regulatorno prilagodilo radno vrijeme trgovine na malo, tako da u ovom trenutku postoje podijeljeni stavovi”, kaže Ema Culi iz Sektora za trgovinu HGK.

Pored ovog, ni jedan više trgovački lanac nema u planu ukinuti rad nedjeljom. U Konzumu kažu da podržavaju takve inicijative, ali ističu potrebu zakonodavnog okvira koji će urediti to pitanje.

Da su im zaposlenici dodatno plaćeni za rad nedjeljom, kažu u Lidlu. Iako nisu ništa posebno htjeli komentarisati, ograniči li se rad nedjeljom, prilagodit će poslovanje.

U Kauflandu napominju da su petodnevnu radnu sedmicu uveli prije tri godine, te da su tako zaposlenicima uspjeli omogućiti više slobodnog vremena za njihove porodice i hobije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here