Čak 44.467 litara pića i 34,5 tona životinjskog porijekla uništeno je u Srbiji u roku od samo osam mjeseci zbog neispravnosti.

 

Čak 28,6 tona mesa je povučeno, ono je bilo najveći problem. Prema posljednjim saznanjima, hrana je bila namijenjena za naše trpeze većinskim dijelom je povučena jer je istekao rok trajanja proizvoda, te zbog mikrobioloških parametara iznad referentnih vrijednosti.

U periodu od prvog januara do septembra ove godine veterinarska inspekcija je utvrdila čak 848 neusaglašenosti u 4.129 vandrednih kontrola u mesarama, prodavicama ribe, radnjama brze hrane, na piacama, u ugostiteljskim objektima, samoposlugama i prodavnicama delikatesa.

Pored mesa je zaplijenjeno i 470 kilograma ribe i proizvoda od ribe, 86.707 komada jaja i 2.157 kilograma mlijeka. Poljoprivredni inspektori stavili su van prometa zbog isteklog roka trajanja ili neodgovarajuće deklaracije 41.512 litara alkoholnog pića i 2.955 litara bezalkoholnog pića.

Iz srpskih prodavnica i marketa povučeni su i zamrznuto povrće, čaj, brašno, tjestenine, ulje, margarin. Goran Papović, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je ovdje u pitanju ogromna količina pita i hrane koliko je tek “otrova” pronašlo put do građana Srbije.

“Ovo je samo dio hrane za koju se utvrdilo da nije bezbjedna. Pitanje je koliko toga u procesu kontrole nije otkriveno, pa je završilo u prometu. Kako bi se spriječili takvi scenariji, neophodno je da se odredi poseban budžet za što veći broj monitoringa, nezavisnih analiza kvaliteta hrane i redovnih kontrola” zaključio je Papović, koji navodi da je preporuka potrošačima da se obavezno provjeri rok trajanja namirnica, i to da se ne kupuje meso na pijacama nego kod provjerenih proizvođača u provjerenim radnjama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here