Država Kina bilježi nagli skok novooboljelih od korona virusa u posljednja 3 mjeseca, a slučajevi poriču iz regiona Sinkjang. Tamošnje vlasti su saopštile da imaju 101 novi slučaj u čitavoj zemlji, od čega 89 njih potiče iz Sinkjanga, zbog čega raste strah da Kini sada slijedi drugi talas, nakon što su obuzdali inicijalnu epidemiju korona virusa. Ova kineska regija je već pokrenula masovna testiranja na kovid 19 te je ponovo uvela karantin. Sinkjang je većinom naseljen Ujgurima, a prije nekoliko mjeseci se svijetom pronijela vijest da je milion Ujgura u logorima, što je Peking naravno negirao.

Ali u javnost je između ostalog procurio i interni dokument kineskog državnog aparata gdje se vide razlozi za privođenje Ujgura u logore između ostalog zbog nošenja marama i brada, odlazaka na hodočašće ili u inostranstvo, zbog posjedovanja vjerskih knjiga ili zato što imaju previše djece. Već mjesecima unazad pojedinci su govorili i upozoravali da je samo “pitanje trenutka” kad će epidemija da bukne u ovim logorima, te su upozorili na sve moguće posljedice. Od prethodne sedmice su se kineske vlasti dokusirale i na fabriku za pakovanje morske hrane u Daljenu u pokrajini Ljaoning, gdje se smatra kako su tamo radnici zaraženi, i da su kontaminirali pakete.

Vlasti u ovoj pokrajini su zatvorile sva javna mjesta kao što su muzeji, barovi, teretane, restorani i biblioteke. Svi stanovnici ove pokrajine su sada u velikom strahu, s obzirom da je kao se čini krenuo novi talas zaraze. Iz tog razloga je započeto masovno testiranje u cilju što bržeg zaustavljanja širenja korona virusa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here